امروز 2 دی 1403 قیمت روز فولاد و استیل را در فلزورزان مشاهده کنید

لیست قیمت به‌روز ورق استیل

سایز قیمت شاخه (ریال) قیمت برش (ریال)
50 1,730,000 1,760,000
60 1,730,000 1,760,000
70 1,720,000 1,750,000
80 1,720,000 1,750,000
90 1,720,000 1,750,000
100 1,720,000 1,750,000
120 1,730,000 1,760,000

ورق استیل چیست؟

انواع ورق استیل در صنایع مختلف کاربردهای بسیاری دارند و از آن‌ها برای ایجاد مقاومت بیشتر و ماندگاری بالاتر محصولات و سازه‌ها استفاده می‌کنند. مواد به‌کار رفته در تولید ورق‌های استیل خواصی مانند ضدزنگ‌ بودن و چکش‌خواری را به آن می‌دهند. در این مطلب به معرفی این مقطع فولادی پرمصرف می‌پردازیم.

آشنایی با ورق استیل

انواع ورق استیل (ضدزنگ یا استنلس) از نوعی فولاد کربنی همراه با عناصری دیگر تولید می‌شوند. این نوع آلیاژها خواص منحصر به‌فردی دارند و در صنعت ساختمان‌سازی، تولید لوازم خانگی و خودروسازی به‌کار می‌روند.

ماده اولیه تولید ورق اسیتل آهن، کروم و کربن بوده و با اضافه کردن عناصر دیگر انواع مختلف این محصول ایجاد می‌شوند؛ همچنین میزان کربن نیز در این محصول فولادی تاثیر زیادی در استحکام آن خواهد گذاشت؛ به‌طوری‌که با افزایش مقدار این ماده در ورق، مقاومت و قابلیت جوش‌کاری در آن نیز کاهش خواهد یافت.

نحوه تولید ورق استیل

مراحل تولید ورق استیل یا ضدزنگ به شرح زیر است:

  1. ذوب مواد خام: در ابتدا مواد اولیه اصلی وارد یک کوره الکتریکی می‌شوند تا حدود 12 ساعت گرما ببینند و به موادی مذاب و کاملا یکدست تبدیل شوند. در این مرحله ترکیب شیمیایی و مواد موجود در آلیاژ تعیین می‌شود.
  2. کربن‌زدایی: برای اینکه کربن اضافی از مواد مذاب جدا شود، آن‌ها را در دستگاه VOD قرار می‌دهند. این کار باعث تنظیم میزان کربن در آلیاژ شده و به کمک آن می‌توان نوع ورق استیل را معین کرد.
  3. مخلوط کردن مواد آلیاژ: برای اینکه سطح ورق استیل تولیدشده کاملا یکدست باشد و مواد در همه جای آن به‌طور یکنواخت قرار بگیرند، لازم است تا با استفاده از دستگاه‌هایی مخصوصی هم زده شوند.
  4. شکل‌دهی مواد: قبل از اینکه مواد مذاب کاملا سرد شوند، باید فرایند شکل‌دهی آغاز شود. برای تولید ورق استیل، از نورد داغ برای این کار استفاده می‌کنند. نورد داغ مواد مذاب را به‌شکل شمشه‌هایی با سطح زبر و زمخت ایجاد شوند.
  5. آنیلینگ اولیه: آنیلینگ یا عملیات حرارتی به فرایندهایی گفته می‌شود که به اصلاح خواص مکانیکی ورق و کاهش تنش‌های داخلی کمک می‌کند. برای این کار مواد را آنیل کرده (در معرض حرارت 1250 درجه سانتیگراد قرار می‌دهند) و سپس آن را به‌صورت کنترل‌شده خنک می‌کنند.
  6. برش‌ زدن ورق: در این مرحله با توجه به نیاز مشتریان، ضخامت ورق‌ها تعیین شده و در اندازه‌های مختلفی برش می‌خورند.
  7. آنیلینگ نهایی: به‌دلیل اینکه در این مرحله سطح ورق‌ها همچنان مات و کدر است، باید دوباره در معرض گرما قرار بگیرند و پس از آن از فرایند نورد سرد عبور کنند. این امر در تولید ورق‌های استنلسی که کاربرد زیباسازی دارند یا نمای آن‌ها مهم است، ضروری است.
  8. کنترل کیفیت ورق استیل تولیدشده: در کارخانه تولید ورق استیل محصولات باید از تست‌های خاصی عبور کنند تا کیفیت و استحکام آن‌ها سنجیده شود. کارشناسان شرکت از نرم‌افزارهای آنلاینی مانند FEA برای این کار استفاده می‌کنند. در این برنامه ویژگی‌های هر ورق به‌خوبی شبیه‌سازی می‌شود؛ در نتیجه کنترل کیفیت محصولات در کمترین زمان و با صرف حداقل انرژی صورت می‌گیرد.

معرفی انواع ورق‌های استیل و کاربرد هر کدام

برای معرفی انواع ورق‌های استیل می‌توان از ویژگی‌هایی مانند خاصیت مغناطیسی و مواد تشکیل‌دهنده آن‌ها استفاده کرد.

براساس میزان خاصیت مغناطیسی این محصولات در دو دسته قرار می‌گیرند:

  1. ورق استیل بگیر
  2. ورق استیل نگیر

ورق‌های استیل بگیر از خاصیت مغناطیسی بالایی برخوردار هستند؛ اما نوع نگیر این ورق‌ها جذب آهن‌ربا نمی‌شود و از خاصیت مغناطیسی برخوردار نیست.

در تعیین این ویژگی ورق ضدزنگ فلزهای نیکل و کروم نقش مهمی دارند؛ به‌طوری‌که ورق‌های استیل نیکل‌دار چندان خاصیت مغناطیسی ندارند و ورق‌های بگیر نیز از کروم بیشتری نسبت به نوع دیگر برخوردار هستند.

قیمت ورق استیل بگیر بیشتر است؛ زیرا استحکام و دوام بیشتری دارد و مرغوب‌تر است.

نوع دیگری از تقسیم‌بندی ورق استیل، نوع آلیاژ آن‌ها است. بر همین اساس این محصولات آهنی را می‌توان در دسته‌های زیر قرار داد:

  1. ورق استیل 304: این نوع از ورق‌های استیل به‌عنوان یک ورق نگیر شناخته شده و در آن حدود 8 درصد نیکل و 20 درصد کروم وجود دارد. میزان کربن در ورق 304 تقریبا بالا است و همین دلیل باعث شده تا از آن برای جوش‌کاری نیز استفاده شود.
  2. ورق استیل 309: ورق استیل 309 با مقاومت بالا دربرابر خوردگی و تحمل حرارت بالا، یکی از پرمصرف‌ترین انواع ورق‌های فولادی است.
  3. ورق استیل 310: میزان کروم و نیکل در ورق 310 بالا بوده و به همین دلیل مقاومت خوبی در مقابل گرما دارد؛ در نتیجه از این محصول آهنی برای ساخت کوره پخت سیمان، مبدل‌های حرارتی و لوله‌های احتراق استفاده می‌شود.
  4. ورق استیل 316: در تولید ورق 316 از عنصر مولیبدن نیز استفاده شده است؛ به همین دلیل این ورق استیل مقاومت بالایی در برابر اسیدهای مختلف و محیط‌های کلریدی دارد و برای ساخت ظروف شیمیایی و تجهیزات بسته‌بندی مواد غذایی به‌کار می رود.
  5. ورق استیل 410: از ورق استنلس 410 به‌دلیل ضدسایش بودن و همچنین مقاومت بالا به خوردگی، در تولید لوازم آشپزخانه و ابزارآلات استفاده می‌شود.
  6. ورق استیل 420: یکی از انواع ورق‌های استیل بگیر، ورق 420 است که نوعی فولاد مارتنزیتی محسوب می‌شود. اگرچه خاصیت ضدزنگ این محصول قابل قبول است اما در دماهای بالاتر از 427 حالت خود را از دست می‌دهد. ورق 420 تولید لوازم جراحی و لوازم آشپزخانه کاربرد دارد.
  7. ورق استیل 430: برای ساخت ورق استیل 430 از یک درصد سیلیسیوم و منگنز، حدود 20 درصد کروم و مقدار بسیار کمی کربن، فسفر و گوگرد استفاده می‌شود. مقاومت این ورق در مقابل اسیدهای ضعیف خوب بوده و در شرکت‌های ساخت ماشین‌ظرفشویی، پنل سقفی و لوازم خانگی به‌کار می‌رود.

سخن پایانی

برای ساخت انواع ورق استیل از عناصر مختلفی مانند کروم، مولیبدن، مس و نیکل استفاده می‌شود که می‌توانند خواص فیزیکی و شیمیایی متفاوتی را ایجاد کنند. این محصول فولادی در صنعت مواد غذایی، ساخت تجهیزات پزشکی، لوازم خانگی و ماشین‌آلات کاربرد دارد و تعیین قیمت آن نیز با توجه به موضوعاتی مانند قیمت دلار و وضعیت بازار انجام می‌شود.

با ما در واتسپ در تماس باشید