میلگرد آلیاژی چیست؟ و معرفی انواع آن
میلگرد آلیاژی کاربرد زیادی در ساختمان سازی و ساخت محصولات صنعتی مختلف دارد. این محصول فولادی با توجه به نحوه ساخت، ظاهر و دیگر ویژگیها به چند دسته تقسیمبندی میشود که هر کدام از آنها با توجه به مشخصات فنی خود، موارد مصرف ویژهای دارند. اگر به دنبال کسب اطلاعات کامل درباره انواع ملیگردهای آلیاژی دارید حتما تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
انواع فولاد استفاده شده در ساخت میلگرد
- فولاد آلیاژی: میلگرد آلیاژی از فولاد آلیاژی ساخته میشوند و معمولاً از نوع میلگردهای ساده هستند.
- فولاد غیر آلیاژی: برای تولید میلگردهای ساده و آجدار از فولاد غیر آلیاژی استفاده میکند.
میلگرد آلیاژی چیست؟
میلگردهای آلیاژی از فولاد آلیاژی ساخته میشوند. این نوع قطعات معمولا بهصورت میلگرد ساده تولید میشوند. در بازار ایران چهار نوع فولاد آلیاژی CK45، ST52 ، MO40 وST37 بیشترین استفاده را دارند.
کاربرد میلگرد آلیاژی
بعد از درک این موضوع که میلگرد آلیاژی چیست، در این قسمت به چند فولاد آلیاژی پرمصرف در بازار ایران و کاربردهای آنها میپردازیم. معروفترین انواع فولادهای آلیاژی CK45، ST52 ، MO40 وST37 هستند که موارد استفاده و ویژگیهای آنها به شرح زیر است.
ST52
میلگرد ST52 در واقع فولاد منگنزی است که میزان کربن آن بسیار کم است و در بازار به این نام معروف شده است. از میلگرد ST52 که جزء فولادهای کم کربن آلیاژی است، در صنعت ساختوساز استفاده زیادی میشود . عدد 52 موجود در نام این قطعه نشان دهنده تنش تسلیمی آن است میزان تنش تسلیمی ST52 برابر با 5200 کیلوگرم بر سانتی متر مربع است
به دلیل استحکام بالای ST52 از آن در صنایع پرخطر و حساسی همچون ماشین سازی، ریل سازی و ساخت شاسی و قطعات خودروهای سنگین استفاده میشود. این میلگردها در شاخههای 6 تا 12 متری و قطرهای 20 تا 800 میلی متری ساخته میشوند
میلگرد ST52 که در بخشهای قبل نیز بهطور مفصل راجعبه آن صحبت کردیم، یکی دیگر از دسته فولادهای آلیاژی پرمصرف است. قابلیت جوشکاری، ماشین کاری و شکل پذیری بالای این قطعه باعث استفادههای فراوان از آن در صنایع گوناگون شده است. البته در کنار این قابلیتها، ST52 در برابر خمش و پیچش نیز مقاومت بالایی از خود نشان میدهد. بیشترین کاربرد ST52 در ماشین سازی، ساخت قطعات خودروهای سنگین و همچنین ریل سازی است. این نوع میلگرد، یکی از پرمصرفترین و کاربردیترین فولادهای آلیاژی است. میلگردهای ST52 و ST57 از محصولات پرفروش در بازار ایران هستند.
یکی از پرکاربردترین میلگردهای آلیاژی نوع ST است. میلگردهای ST52 و ST57 از میلگردهای پرکاربرد و پرفروش در بازار ایران هستند شما میتوانید برای استعلام قیمت میلگرد st52 به سایت فلز ورزان مراجعه کنید
. میلگرد ST52 که به میلگرد صنعتی نیز معروف است، به دلیل استحکام بالایی که دارد در صنایع حساس بسیار پرخطر استفاده میشود. از میلگرد ST52 در صنایع زیر استفاده میشود:
- صنایع ماشینسازی
- ساخت شاسی و قطعات خودروهای سنگین
- ریل سازی
CK45
این نوع میلگردها در صنعت با نام 101191 شناخته میشوند و در بین بازاریان نیز به سیکا 45 معروف هستند. فولادهای CK45 استفاده فراوانی در زمینه ساخت و ساز دارند. این فولاد کم کربن دارای استحکام بالا، مقاومت پذیری بینظیر در برابر ضربه و همچنین مقاومت بالا در برابر اصطکاک است.
از این نوع میلگرد در خطوط انتقال گاز و مایع فشار بالا، مخازن تحت فشار و همچنین مخازن ذخیرهسازی استفاده میشود.
خواص مکانیکی فولاد CK45
- دمای سختی به میزان 820 تا 860 درجه سانتی گراد
- دمای آهنگری تا 1100 درجه سانتی گراد
- افزایش طول به میزان 4 تا 17 درصد
کاربردهای فولاد CK45
قیمت و ویژگی های این فولاد باعث شده این محصول در تهیه وسایل و صنایع مختلف مثل : پتروشیمی ، خودروسازی ، ساختمان سازی ، نفت و .. کاربرد داشته باشد .
- این آلیاژ در ساخت محور پمپ ، شافت ها ، غلتک های صنعتی و مته های حفاری کاربرد زیاد دارد .
- ابزارهایی مثل چکش ، پیچ ، میخ ، انبردست و چاقو از جنس فولاد CK45 هستند .
- فولاد CK45 در کارهای سرد ، یکنواخت سازی ، برگشت دهی همچنین تولید قطعات کاربرد دارد .
MO40
این نوع آلیاژ نیز مانند CK45 جزء فولادهای کم کربن دستهبندی میشود و به فولاد 1.7225 معروف است. البته این نوع آلیاژ نسبت به CK45 قیمت بالاتر و همچنین شکل پذیری بیشتری دارد. از این نوع فولاد در ساخت محورهای خودرو، غلتکهای صنایع فولاد، چرخ دنده، دنده فرمان، پیچهای مقاوم و میلههای اتصال استفاده میشود. ازآنجاییکه ترکیب آلیاژی میلگرد تولید شده به روش ترمکس نسبت به میلگردهای فولادی غیر آلیاژی که به روش نورد گرم ساخته میشوند متفاوت است، این نوع میلگرد مزیتهای بیشتری دارد. میلگرد آلیاژی با تغییر در ترکیب شیمیایی، مقاومت کششی بیشتری پیدا میکند و چون در ساخت آن کربن کمتری به کار میرود، شکلپذیری و انعطاف بیشتری دارد. میلگرد آلیاژی تولیدشده به روش ترمکس به علت نازکتر بودن از سختی کمتر و مقاومت پایینتری برخوردار است.
برای خرید فولاد mo40 به سایت فلز ورزان مراجعه کنید .
ویژگی های فولاد MO40
- دوام بالا
- شکل پذیری بالا
- هدایت گرمایی خوب
- استحکام کششی بالا
ST37
فولاد ST37 رایجترین آلیاژ مصرفی در ایران برای ساخت میلگرد و ورق است. به دلیل پایین بودن میزان آلیاژ این قطعات، به نام میلگرد آهنی نیز شناخته میشوند. از این فولاد در ساخت لوازم خانگی مانند یخچال و ماشین لباسشویی، ساخت بدنه خودرو و ساخت دستگاههای صنعتی استفاده میشود.
ترکیبات میلگرد آلیاژی چیست؟
در ترکیبات فولاد آلیاژی از آهن، کربن، نیکل، کروم، مولیبیدن، سیلیسیم، مس، منگنز و چند ماده دیگر استفاده میشود که با توجه به درصد استفاده از هر کدام، کاربرد و همچنین خرید میلگرد آلیاژی متفاوت است.
تفاوت میلگرد آلیاژی و غیر آلیاژی
عمدهترین تفاوت این نوع فولادها با نوع غیرآلیاژی در میزان کربن بکار رفته، فرایند ذوب و میزان مقاومت آنها در برابر خوردگی است. نتایج بررسیهای مختلف نشان میدهد که به دلیل وجود عناصر ضد خوردگی، محصولات آلیاژی بسیار مقاومتر از غیرآلیاژی هستند.
استفاده از آلیاژ در میلگرد چه مزایایی دارد؟
میلگرد معمولی در برابر زنگ خوردگی ضعیف عمل میکند اما با اضافه کردن آلیاژهایی مانند کروم مقاومت این محصولات در شرایط جوی مختلف بیشتر و از زنگ زدگی آنها جلوگیری میشود. هر کدام از عناصر جدید اضافه شده به ترکیب آرماتورها باعث پدید آمدن قابلیتهای تازهای میشوند.
معروف ترین آلیاژهای ساخت میلگرد
آلیاژ آلومینیوم
آلومینیوم از پر کاربردترین فلزات است که به صورت آلیاژی تولید می شود برای کاربردهای بیشتر آلومینیوم را با عنصر هایی مثل مس ، روی ، منیزیم ترکیب می کنند .
آلیاژ چدن
چدن آلیاژی معروف است که از ترکیب دو عنصر فلزی ساخته می شود ، این دو عنصر شامل آهن و فولاد هستند .
آلیاژ برنج
برنج از جمله آلیاژهایی است که عناصر فلزی گوناگونی در آن پیدا می شوند و در نوع های مختلفی به بازار عرضه می شوند .
آلیاژ برنز
مس و قلع دو عنصر مهمی هستند که برنز را تشکیل می دهند . آلیاژ برنز مقاومت بسیار بالایی در برابر ضربه دارد ..
انواع میلگرد آلیاژی با توجه به نوع آلیاژ
یک نوع دستهبندی دیگر برای این محصولات بر اساس نوع آلیاژ بهکار رفته در آنها انجام میشود که در ادامه شرح داده میشوند.
میلگرد با فولاد آلیاژی کروم دار
در ترکیبات این محصول علاوهبر کربن، میزان زیادی کروم نیز وجود دارد. وجود عنصر کروم باعث اضافه شدن خاصیت ضدزنگ زدگی به فولاد آلیاژی میشود. در واقع اکسید شدن عنصر کروم باعث تولید لایهای اضافی و در نتیجه جلوگیری از خوردگی فولاد میشود. بنابراین با بالارفتن میزان کروم در این محصول، خاصیت ضدزنگ زدگی نیز افزایش پیدا میکند.
میلگرد با فولاد آلیاژی تنگستن دار
در ساخت این قطعات، فولاد کربن دار با تنگستن ترکیب میشود. وجود تنگستن در ترکیبات باعث ثبات شیمیایی محصول و افزایش میزان سختی آن میشود. این نوع فولاد برای تولید انواع مته، قلم تراش و تیغه استفاده میشود.
میلگرد با فولاد آلیاژی وانادیوم دار
وانادیوم دارای بافتی ریزدانه و ظریف است که شکل پذیری بسیار خوبی دارد. قرار گرفتن آن در ترکیبات مانع از بزرگ شدن دانههای فولاد میشود. به کار بردن آلیاژ وانادیوم به میزان زیاد و در درصدهای بالا در کنار کنترل ریزدانهها، باعث افزایش سختی و استحکام فولاد میشود.
میلگرد با فولاد آلیاژی منگنز دار
منگنز از تشکیل ذرات آستنیت Austenite در فولاد آلیاژی پیشگیری و همچنین باعث شکلپذیری بیشتر آنها میشود. برخی مواقع از کوئینج کردن که عملیاتی حرارتی است برای بالابردن میزان استحکام و سختی فولاد استفاده میشود. البته لازم است که عملیات کوئینج در بازه زمانی درست انجام شود.
میلگرد با فولاد آلیاژی کبالت دار
یکی از دیگر انواع فولادهای آلیاژی با اضافه کردن کبالت به ترکیب ساخت محصول بهوجود میآید. گاهی برای افزایش استحکام این نوع میلگردها، به آنها کمی عنصر تنگستن اضافه میکنند.
میلگرد با فولاد آلیاژی نیکل دار
یکی از مواد بسیار کاربردی در ساخت فولادهای آلیاژی، نیکل است. افزودن نیکل 35 درصد به فولاد باعث محافظت آن در برابر خوردگی و زنگ زدگی میشود. بهعلاوه این عنصر شکلپذیری و سختی میلگرد را نیز افزایش میدهد. از آنجاییکه خواص ارتجاعی و سختی فولادهای نیکل دار به میزان زیادی است و همچنین بهدلیل قابلیت مفتول شدن آنها، دارای موارد استفاده متنوعی در صنعتهای مختلف هستند.
میلگرد با فولاد آلیاژی مولیبیدن دار
مولیبیدون عنصری قابل حل در آهن آلفا و آهن گاما است. میزان مولیبیدن استفاده شده در فولاد آلیاژی از 0.2 تا 0.5 درصد متغیر است. با حل شدن این ماده در آهن، کربورهای مرکب و مضاعف تولید میشود. افزودن مولیبیدن مقاومت نسبت به خوردگی، چقرمگی قطعه و نیروی کششی را به مقدار زیادی افزایش میدهد.
از میلگردهای آلیاژی در چه صنایعی استفاده میشود؟
این قطعات استفاده زیادی در صنایع حساس همچون خودروسازی، کشتی سازی، ساختمان سازی و پتروشیمی دارند.
میلگردهای آلیاژی موجود در بازار ایران شامل میلگرد آلیاژی Mo40، میلگرد آلیاژی ST52 و میلگرد آلیاژی ST57 میشوند.
هنگام خرید این میلگرد مانند میلگردهای دیگر باید ابعاد و ضخامت محصول را نیز در نظر بگیرید. میلگردهای آلیاژی ST52 در شاخههای 6 تا 12 متری و قطرهای 20 تا 800 میلیمتری تولید و عرضه میشوند. وزن میلگردها هم بر اساس جدول اشتال تعیین میشود.
انواع میلگرد آلیاژی بر اساس درصد آلیاژ استفادهشده
فولادهای آلیاژی به دودسته کم آلیاژ و پر آلیاژ تقسیم میشوند. فولادی که 8 درصد از عناصر آلیاژی را در درون خود داشته باشد را فولاد کم آلیاژ میگویند، ولی فولادی که بیشتر از 8 درصد عناصر آلیاژی در ساخت آن به کار میرود، در دسته فولاد پر آلیاژ قرار میگیرد
تفاوت اصلی بین میلگرد غیر آلیاژی با میلگرد آلیاژی چیست؟
مهمترین و اساسیترین تفاوت بین میلگردهای آلیاژی با میلگردهای غیر آلیاژی در میزان کربن به کار رفته در آنها، پروسه ذوب و میزان مقاومت آنها در برابر خوردگی است. بدیهی است که میلگردهای آلیاژی با توجه به ساختار خود از مقاومت بسیار بالاتری نسبت به میلگردهای غیر آلیاژی برخوردار هستند و میتوانند در برابر خوردگی و سایر آسیبها ایستادگی کنند.
روش های ساخت و تولید میلگرد آلیاژی
میلگرد آلیاژی معمولاً به 2 روش میکرو آلیاژی و ترمکس ساخته میشود در ادامه در مورد این دو روش توضیحات مختصری را خدمت شما ارائه خواهیم داد.
تولید میلگرد آلیاژی به روش ترمکس
در این نوع ساخت پس از تولید میلگردها به روش نوردگرم آن ها را به سرعت وارد محفظه ای به نام محفظه خنک سازی وارد خواهند کرد که پس از آن میلگردها با آب به سرعت خنک میشوند یکی از مزیت های این روش قیمت آن است که نسبت به بقیه روش ها به صرفه تر است. همچنین باید اضافه کرد که در این روش از کربن کمتری در میلگرد استفاده میشود که این موجب انعطاف پذیری بیشتر میلگرد میشود و همچنین میلگرد را مستحکم تر نیز میسازد اما میلگرد ها در این روش از ضخامت کمتری برخورد هستند.
تولید میلگرد آلیاژی به روش میکروآلیاژی
در این روش پس از اضافه کردن ذرات مورد نظر در مرحله تولید باعث ایجاد قابلیت های منحصر به فردی در میلگرد خواهد شد همچنین باید اضافه کرد که این روش یکی از جدید ترین روش های تولید میلگرد است. از آنجایی که در این روش میلگردها به آرامی خنک میشود لذا از مقاومت بالاتری هم برخوردار هستند در نتیجه استفاده از این میلگردها در مناطق زلزله خیز مرسوم تر است. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تولید میلگردها به روش ترمکس و میکرو آلیاژی میتوانید به مقاله تولید میلگرد به روش های ترمکس و میکرو آلیاژی در سایت مراجعه کنید.
سخن پایانی:
با میلگرد آلیاژی و انواع آن آشنا شدیم. امیداریم این مطالب برای شما مفید بوده باشد .شما عزیزان میتوانید برای خرید انواع میلگرد و ورق و … به سایت فلز ورزان مراجعه کنید .
نظر بدهید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.