امروز 2 دی 1403 قیمت روز فولاد و استیل را در فلزورزان مشاهده کنید

فولاد نرم

فولاد نرم چیست؟

فولاد نرم یکی از انواع فلزها محسوب می‌شود که در صنعت کاربرد گسترده‌ای دارد. این فولاد از جمله پرمصرف‌ترین فلزها به‌شمار می‌رود و به‌علت دارا بودن خواص مکانیکی با آن می‌توان محصولات مختلفی تولید کرد. این فلز به این دلیل به این نام معروف شده است که به اندازه فولادهای دیگر سخت و شکننده نیست و راحت‌تر به فرم‌های دلخواه در می‌آید. بیشتر وسایل فلزی که ما امروزه مشاهده می‌کنیم از این نوع فولاد به‌دست آمده‌اند. ما در مطلب امروز می‌خو اهیم به‌طور دقیق‌تر در مورد اینکه فولاد چیست و چه کاربردی دارد صحبت کنیم؛ پس همراه ما باشید.

فولاد نرم یا کم کربن

فولاد نرم به نوعی فولاد کربن‌دار با مقدار کم گفته می‌شود به همین دلیل به فولاد کم کربن نیز معروف است.‌ مقدار کربن موجود در آن معمولا بین  0.05% الی 0.25 وزن دارد. فولادهای کربنی بالاتر اغلب دارای کربنی بین 0.30 تا 2.0% هستند، اگر کربن آن بیش از اندازه مذکور باشد، این فولاد را به‌عنوان چدن می‌شناسند. به ‌علت اینکه فولاد نرم، یک فولاد آلیاژی محسوب نمی‌شود، شما نمی‌توانید مقدار زیادی کروم، مولیبدن یا عناصر آلیاژی دیگر در این نوع فولاد خفیف پیدا کنید. این فولاد، کربن و عناصر آلیاژی کمی دارد و به علت دارا بودن خواص متعدد از فولادهای کربنی و آلیاژی بالاتر متفاوت است.

کربن کمتر در آن، نشانه این است که این فولاد نسبت به فولادهایی که کربن بالا و سایر مواد قابل انعطاف دارند، از ماشین‌کاری و جوش بیشتری برخوردار است. سخت شدن و تقویت این فولاد با استفاده از روش گرم کردن و خاموش شدن امکان‌پذیر نیست. در ترکیب این فولاد، آهن و فریت زیادی وجود دارد و خاصیت مغناطیسی پیدا می‌کند.

ناموجود بودن عناصر آلیاژی در این فولاد بیانگر این مطلب است که آهنی که در فولاد ملایم موجود است اگر پوشش مناسبی نداشته باشد، زنگ می‌زند؛ اما وجود مقدار کمی از عناصر آلیاژی در فولاد ملایم سبب می‌شود نسبت به فولادهای دیگر قیمت مناسب‌تری داشته باشد. چون این فولاد قابلیت جوشکاری و تراشکاری دارد یک فولاد محبوب و پرطرفدار برای مصرف‌کنندگان است.

در فولاد نرم چه عناصری وجود دارد؟

در فولاد نرم، عناصری همچون کربن، منگنز، سیلیسیم، مس و نیکل موجود است.

  • کربن: اضافه کردن کربن به فولاد، سختی و مقاومت فولاد را افزایش می‌دهد و سبب کاهش مقاومت به خمش می‌شود.
  • منگنز: میزان زیاد منگنز در فولاد، آن را نسبت به سایش و ضربه مقاوم‌تر کرده وشکل‌پذیری آن را افزایش می‌دهد.
  • سیلیسیم: وجود سیلیسیم در این فولاد باعث می‌شود سرعت خوردگی محصول فولادی کاهش یابد.
  • نیکل و مس: معمولا در فولاد ساختمانی و فولادی، عناصر نیکل و مس بیشتری موجود است و سبب افزایش انعطاف‌‌پذیری فولاد و شکل ‌پذیری آن می‌شود.

لازم به ذکر است که وجود کربن به میزان زیاد در فولاد ساختمانی، سبب کاهش کیفیت و شکنندگی آن می‌شود؛ اما  کربن زیاد در فولادی که برای مصارف غیرساختمانی و مواردی که به فولاد سخت و محکم  نیاز دارد، مناسب است.

فولاد نرم چه ویژگی هایی دارد؟

فولاد نرم از ویژگی‌های خاصی برخوردار است که آن را متمایز از فولادهای دیگر می‌کند. این ویژگی‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • آهنی که در فولاد نرم موجود است در صورت نداشتن پوشش مناسب، زنگ می‌زند.
  • مقاومت کششی فولاد نرم که کربن کمتری دارد نسبت به فولادهایی که کربن بیشتری دارند، کمتر است.
  • قیمت این فولاد نسبت به فولادهای دیگر مناسب‌تر است.
  • این فولاد، قابلیت انعطاف، ماشین‌کاری و جوش‌پذیری بالایی دارد.
  • به علت کم بودن کربن در فولاد نرم، فاز آهنی فولاد بیشتر شده و خاصیت مغناطیسی پیدا می‌کند.

روش تولید فولاد نرم چگونه است؟

نحوه تولید فولاد نرم مانند فولادهای کربنی دیگر است. بعد از اینکه زغال سنگ و سنگ آهن در زمین استخراج شد، آن را در کوره بلند ذوب می‌کنند و بعد از ذوب شدن آنها، مواد مورد نظر را به کوره دیگر انتقال می‌دهند تا ناخالصی‌های آنها پاک شوند. پس از آن مواد را به صورت قالب‌های مستطیلی جامد در می‌آورند. برای تولید فولاد نرم می‌توان از یکی از دو روش زیر کمک گرفت که عبارتند از:

تولید فولاد در کوره های بلند (Blast Furnace)

در این روش از کنورتورهای اکسیژن بهره می‌برند. مواد اولیه برای این روش، فولاد کنسانتره و گندله است. برای تولید این محصولات از سنگ آهن استفاده می‌شود. این محصولات با کمک فرآیندهای مغناطیسی و خشک به‌دست می‌آیند و بعد از جداسازی آهن، به‌صورت کنسانتره حاصل می‌شوند.

احیای مستقیم Direct Reduction

در این روش اغلب از آهن اسفنجی کمک می‌گیرند. این نوع فولاد را در کوره‌های الکتریکی القایی یا قوس‌های الکتریکی و با کمک دمش اکسیژن تهیه می‌کنند. آهن اسفنجی را از احیای سنگ آهن به‌دست می‌آورند؛ همچنین از آهن قراضه هم برای این منظور مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روش بیشتر برای مواردی مناسب است که برای تامین آهن قراضه منابع خوبی موجود باشد.

 فولاد نرم چه کاربردهایی دارد؟

از فولاد نرم در مصارف مختلف استفاده می‌شود. از جمله کاربردهای آن عبارت است از:

  • به‌عنوان یکی از کاربردهای فولاد نرم می‌توان به ساخت فنس‌های فلزی اشاره کرد. فنس‌ها را می‌توان در ضخامت و اشکال مختلف تولید کرد.
  • از فولاد نرم می‌توان برای ساخت انواع سیم مفتول و کابل استفاده کرد. به علت اینکه فولاد نرم دارای خاصیت الکترومغناطیسی است، فلز مناسبی برای تولید سیم مفتول و کابل محسوب می‌شود.
  • این فولاد در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، هواپیماسازی، کشتی‌ سازی و … کاربرد دارد.
  • به‌علت انعطاف‌پذیری ذاتی و شکل‌پذیری بالای این فولاد می‌توان از آن برای تولید محصولات متنوعی استفاده کرد.
  • چون این فولاد از خاصیت شکل‌پذیری بالایی برخوردار است، برای ساخت انواع مبلمان و دکوراسیون مختلف کاربرد دارد.
  • از فولاد نرم در خطوط لوله و تاسیسات ساختمانی و تولید لوازم خانگی و ‌… بهره می‌برند.

سخن پایانی

در گذشته‌های دور انسان اولیه با کشف آهن به تولید ابزار مورد نیاز خود پرداخت. با گذر زمان با ترکیب آن با عناصر دیگر به آلیاژهای مختلفی دست یافت. فولاد کم کربن  یا فولاد نرم از جمله فلزهایی است که به علت دارا بودن ویژگی‌های خاص کاربردهای گسترده‌ای در صنایع مختلف دارد. ما در مطلب امروز در مورد اینکه فولاد نرم چیست و چه کاربردی دارد صحبت کردیم. شما میتوانید از طریق سایت فلزورزان نسبت به استعلام قیمت و خرید انواع فولادهای آلیاژی قدام کنید.

شرکت فلزورزان اطلس باستان توانسته با بیش از سه دهه سابقه فعالیت در زمینه تهیه، تولید و توزیع کلیه مقاطع فولادی، استیل، آلومینیوم و آلیاژهای فولادی با استفاده از بهترین متدها و ماشین آلات صنعتی روز دنیا خدمات ارائه دهد.

همچنین شما میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره با شماره های مجموعه فلزورزان در تماس باشید.

بدون واسطه با بهترین قیمت خرید کنید

شماره های تماس

ایمیل و شبکه های اجتماعی

بدون واسطه با بهترین قیمت خرید کنید

شماره های تماس

نظر بدهید

با ما در واتسپ در تماس باشید