تفاوت ورق روغنی و سیاه
تفاوت ورق روغنی و سیاه چیست؟ این ورقها چه کاربردهایی دارند؟ در پاسخ چنین سؤالاتی باید بگوییم که ورق روغنی و سیاه از لحاظ شیوهی تولید، کیفیت، ظاهر، کاربرد، سایز و قیمت از یکدیگر متفاوت هستند. ورق روغنی به علت ابعاد کوچک و ضخامت کم در تولید محصولات دارای ابعاد کمتر به کار میرود و ورق سیاه برای تولید قطعات سنگین و دارای ابعاد بزرگتر استفاده میشود. ورق روغنی صیقلیتر و روشنتر از ورق سیاه میباشد و باکیفیتتر به نظر میرسد. در ادامهی مقاله به سؤال تفاوت ورق سیاه و ورق روغنی چیست؟ پاسخهای مناسبی خواهیم داد.
ورق روغنی چیست؟
ورق روغنی با استفاده از فرآیند نور سرد تولید میشود. این ورق براق است و رنگ روشنی دارد. متریال ورق روغنی از فولاد میباشد. در مرحلهای خاص از تولید این ورق روغن اندود میشود. روغن کاری در فرایند تولید به روش مستقیم و غیر مستقیم انجام میگیرد. در روش غیر مستقیم روغن توسط غلطک روی ورق پاشیده میشود. این ورق سطح صاف و صیقلی دارد و کیفیت آن بالاتر میباشد. ورق روغنی در صنایعی به کار میرود که ابعاد کوچک و ظریف ورق در آنها اهمیت دارند. این ورقها با داشتن ضخامت کم از استحکام بالایی برخوردار میباشند. ورق روغنی در انواع گریدهای st12, st13 و st14 تولید میشود.
ورق سیاه چیست؟
ورق سیاه رنگ مات یا کدری دارد و با استفاده از فرایند نورد گرم تولید میشود. این ورق در ظاهر زبر و خشن است و مانند ورق روغنی سطح صیقلی ندارد. سیاه بودن این ورق به علت قرار گرفتن در دمای بالا، روبرو شدن با دود حین فرآیند تولید و قرار گرفتن در هوای آزاد میباشد. ورق سیاه در ابعاد بزرگ و ضخامتهای بالا تولید میشود و برای تولید قطعات با ابعاد بزرگتر به کار میرود. انواع ورق سیاه این ورق در صنایع ساختمان سازی و ساخت وسایل فلزی سنگین استفاده میشود. St37و st52 نوعی ورق میباشند.
تفاوتهای مهم ورق سیاه و روغنی
ورق سیاه و روغنی هر دواز فولاد ساخته میشوند و ابعاد و ضخامت متنوعی دارند. شاید این سؤال از ذهن شما نیز خطور کند که انواع تفاوتهای ورق روغنی و سیاه چیست؟ بهتر است بدانید که این ورقها از لحاظ کیفیت، سطح ظاهری، تولید، اندازه، سایز و قیمت با یکدیگر تفاوت دارند. ورقهای نورد سرد از کیفیت بالایی برخوردار هستند و با فرایند پیچیدهای تولید میشوند. در ادامه دو ورق را با توجه به موارد فوق بیشتر مقایسه خواهیم کرد.
تفاوت کیفیت ورق روغنی و سیاه
ورق روغنی و سیاه از لحاظ کیفیت با یکدیگر متفاوت هستند. ورق سیاه در ظاهر خشن و بیکیفیت میباشد اما از استحکام و دوام بالایی برخوردار است. ورق روغنی سطح صیقلی و صاف دارد و براقتر به نظر میرسد. همچنین ورق سیاه به رنگ مات و تیره میباشد و ورق روغنی از رنگ روشنتری برخوردار است. استفاده از تجهیزات پیشرفته و مواد اولیهی مرغوب هنگام تولید در کیفیت نهایی این ورقها مؤثر میباشند. یکی از معایبی که برای ورق روغنی مطرح میشود تاب برداشتن در حین جوشکاری است. این عیب در کاهش کیفیت آن تأثیر دارد.
ویژگیهای مکانیکی
ورق روغنی از نظر وزن سبکتر از ورق سیاه میباشد و به آسانی جابجا میشود. ورقهای سیاه تا حدودی سنگینتر هستند و از مقاومت مکانیکی بالایی برخوردار میباشند.
اندازه
ورقهای سیاه در ابعاد و ضخامتهای بالایی نسبت به ورق روغنی طراحی میشوند این ویژگیها در کاربرد آنها تأثیر دارند. ورق سیاه به طور معمول در سایزهای ۵/۱ الی ۳۰ میل و ورق روغنی در اندازههای ۳/۰ تا ۳ میل تولید میشود.
ضخامت
ورق سیاه در مقایسه با روغنی در مراحل تولید تغییر ضخامت بالایی مییابد. ضخامت این ورقها در عملیات طراحی از حدود ۲۵ میلیمتر به ۶ میلیمتر تغییر میکند که مقدار قابل توجهی میباشد. تغییر زیاد ضخامت در این ورقها سبب میشود که ابعاد آن نیز تلورانس زیادی داشته باشند.کاهش ضخامت زیاد کیفیت سطحی کار را کاهش میدهد. ورق روغنی در مراحل اولیهی تولید مشابه ورق نورد گرم بوده و ضخامت آن به ۶ میلیمتر میرسد. این ورقها از نظر سطح کیفی بالاتر هستند و حاوی تلورانس ابعاد کمتری میباشند.
قیمت
قیمت ورق روغنی دو برابر ورق سیاه است. برای تولید ورق روغنی هزینهی بالایی صرف میشود. همچنین طراحی این ورق به زمان بیشتری نیاز دارد. این عوامل در افزایش قیمت آن مؤثر هستند.
کاربرد
ورقهای روغنی به علت ضخامت کم و ابعاد کوچکتر برای تولید محصولات کوچک و با دوام به کار میروند. این ورقها در صنعت هواپیماسازی، لوازم خانگی، خودرو سازی، مبلمان و بسته بندی مواد غذایی استفاده میشوند. ورق سیاه دارای ابعاد و ضخامت بزرگتری میباشد و جهت تولید محصولات حاوی ابعاد بزرگ کاربرد دارد. این ورق در تولید مخازن، کشتی سازی، تولید ابزار آلات سنگین، ساختمان سازی و لوله سازی به کار میرود.
تولید
ورق روغنی و سیاه گرچه در برخی مراحل تولید مشابه هستند اما از این نظر تفاوتهای زیادی با یکدیگر دارند. ورق روغنی با استفاده از فرایند نورد سرد تولید میشود. برای تولید ورق پس از پایان نورد گرم مواد را خنک کاری میکنند. سپس مرحله اسید شویی و روغن کاری آن را انجام میدهند. در مراحل بعدی ورق استهلاک غلتک، کلاف پیچی، روغن کاری و نورد سرد را پشت سر میگذارد و عملیات نهایی روی آن انجام میگیرد. برای تولید ورق سیاه از نورد سرد ومرحله روغن کاری استفاده نمیشود؛ همچنین این ورقجهت آماده سازی دو بار وارد مرحلهی نورد گرم میشود که دومی مقداری خشنتر و عمقیتر میباشد.
سخن پایانی
ورقهای سیاه و روغنی از فولاد و با فرایند خاصی تولید میشوند. این ورقها کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارند. ورق روغنی از سطح براق برخوردار است و ظاهر قطعات را جذابتر میسازد. ورق سیاه استحکام بالایی دارد و در ساخت و سازهای بزرگ به کار میرود. این ورقها با وجود برخی تشابهات دارای تفاوتهای زیادی میباشند. تفاوت ورق روغنی و سیاه در سایز، تولید، کیفیت، صخامت، کاربرد و قیمت آنها بیشتر به چشم میخورد. برای اطلاعات بیشتر و در صورت نیاز به راهنمایی میتوانید به سایت فلزورزان مراجعه کنید .
نظر بدهید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.