امروز 16 آذر 1403 قیمت روز فولاد و استیل را در فلزورزان مشاهده کنید

فولاد های قابل عملیات حرارتی

فولادهای قابل عملیات حرارتی، نوعی فولاد هستند که با اعمال یک فرایند حرارتی خاص به آن‌ها، می‌توان خواص مکانیکی و فیزیکی آن‌ها را بهبود بخشید. این فولادها برای استفاده در برخی صنایع مانند خودروسازی، ساخت و ساز، صنایع نفت و گاز و… به کار می‌روند. عملیات حرارتی که نام انگلیسی آن Heat Treatment  می باشد در اصل به معنی گرم و سرد کردن کنترل شده در حالت  جامد فلزات، سرامیک ها و آلیاژها، بدون ایجاد تغییر شکل در آنها، جهت رسیدن به خواص مطلوب فیزیکی و مکانیکی است. با وجود این که تغییرات به وجود آمده در عملیات حرارتی می تواند بر خواص فیزیکی و مکانیکی تاثیر گذار باشد، اما این تغییرات در شکل قطعات تغییری به وجود نمی آورد، این ویژگی موجب افزایش کاربرد فولادهای عملیات حرارتی در فرآیند های صنعتی گردیده است. در ادامه ی این صفحه مطالب بیشتری در رابطه با فولادهای عملیات حرارتی و انواع عملیات حرارتی دریافت مینمایید.

برای ثبت سفارش و استعلام قیمت با ما در ارتباط باشید

فولاد قابل عملیات حرارتی1
فولاد قابل عملیات حرارتی2
فولاد قابل عملیات حرارتی 3

ویژگی فولادهای عملیات حرارتی

فولادهای عملیات حرارتی (Heat Treatable Steels) از جمله فولاد‌های است که فقط با فرایند یک سیکل گرمایش و سرمایش معروف به عملیات حرارتی، دچار تغییرات فازی و خواص برای فولاد مورد نظر می‌شود و هیچ تغییری در ترکیب شیمیایی فولادهای قابل عملیات حرارتی صورت نمی‌گیرد. هر کدام از فولادهای قابل عملیات حرارتی با توجه به کاربردشان دارای عناصر آلیاژی همچون: کروم، منگنز، مولیبدن و نیکل هستند که از بارزترین عناصر این دسته از فولادها، دارا بودن مقدار بالای از عنصر کربن برای سختی بیشتر است.

خدمات عملیات حرارتی بر روی فولادهای عملیات حرارتی با هدف افزایش خواص ماشین‌کاری، سختی، فرم‌پذیری، مقاومت به سایش و پالایش دانه و حذف تنش باقی مانده استفاده می‌شود و انواع روش های عملیات حرارتی فولاد شامل: نرماله کردن، سخت‌کاری، کوئنچ-تمپر و آنیلینگ است.

فولادهای این دسته بیشترین کاربرد را در صنایع قطعه‌سازی و ماشین‌سازی از قبیل محور، میل لنگ، چرخ دنده، شافت، پین، شاتون، پیچ و مهره، قطعات متنوع انواع ماشین آلات و وسایل نقلیه و … دارند. خواص اصلی این فولادها عبارتند از: سختی پذیری و عملیات حرارتی پذیری عالی، قابلیت عملیات حرارتی القایی، چقرمگی بالا، انعطاف‌پذیری، قابلیت فورج و نوردپذیری مطلوب، استحکام متوسط به بالا و مقاومت سایشی و خستگی مناسب. کاربرد زیاد و خواص مناسب این فولادها مرهون عملیات حرارتی پذیری به‌ویژه امکان سخت کاری و بازگشت آن ها است. این فولادها به روش نورد یا فورج و بیشتر در مقاطع گرد، چهارگوش و یا تسمه تولید می‌شوند.

کاربرد فولاد حرارتی پذیر چیست؟

 این فولاد ها برای ساخت قطعات با طول بلند در ماشین آلات و … که به استحکام، مقاومت کششی، انعطاف پذیری خوب، مقاومت در برابر عوامل جوی و مقاومت بالا در برابر شکست دارند نیاز دارند ، مورد استفاده قرار می گیرند و همچنین این فولاد ها در میل لنگ ها، چرخ دنده و پیچ و مهره ها، شاسی های اتومبیل و … مورد استفاده قرار می گیرند. فولاد عملیات حرارتی با توجه به این که دارای استحکام بالا، انعطاف‌پذیری مطلوب، مقاومت کششی بالا و مقاومت بالا در برابر شکست در صنایع گوناگونی و ساخت قطعات مختلف کاربرد دارند. از مهم‌ترین کاربردهای فولادهای عملیات حرارتی می‌توان به تولید موارد زیر اشاره کرد:

    • محورهای غیر هم‌مرکز
    • قطعات دندانه‌دار
    • شفت‌های صنایع سیمان
    • میل لنگ
    • صفحه دیسک
    • شاسی اتومبیل
    • پیچ‌های معمولی و استحکام بالا
    • ماشین آلات مهندسی

انواع فولاد قابل عملیات حرارتی

ورق فولاد A516

فولاد mo40

میلگرد Mo40 ،‌ یکی از مهم‌ترین محصولات در صنعت آهن، آلیاژ و فولاد است که در صنعت پر رونق ساخت‌و‌ساز است. این فولاد سخت به دلیل داشتن استحکام، قدرت، مقاومت در برابر حرارت، در صنایع گوناگون به کار می‌‌آید‌. این میلگرد در ردیف فولادهای قابل عملیات حرارتی قرار دارد و میزان مقاومت آن در برابر حرارت بسیار زیاد است.

این محصول با کیفیت و پر کاربرد در صنایع مختلف کاربرد دارد.  صنایع خودروسازی، هواپیما، نفت، گاز، برق از این میلگرد بهره برداری می‌کنند. میلگرد mo40 به جهت استحکام، قدرت ، دوام، قدرت پذیرش گرما، چکش‌خواری در تولید و ساخت انواع محصولات صنعتی به کار می‌آید. 

فولاد CK45

میلگردCK45 از جمله فولادهای آلیاژی است که طی مراحل مختلف و عملیات حرارتی در استاندارد api آلمان است. CK45 جزو فولادهای متوسط کربن است و ترکیب شیمیایی آن از کربن سیلیسیم و منگنز است. درصد کربن این فولاد ۴۵، درصد سیلیسیوم داخل این فولاد ۲۵، و درصد منگنز آن ۶۵ است. فولاد CK45 جزو فولادهایی است که در دمای ۸۵۰ تا ۱۱۰۰ درجه قرار داده می‌شود و از نوع فولادهای حرارتی و مقاومت بالا به شمار می‌رود

بهتر است قیمت بروز میلگرد CK45 را از کارشناسان فروش به دست آورده و با مقایسه قیمت‌ها از دیگر سایت‌ها خرید خود را با اطمینان کامل انجام دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر و به دست آوردن خدمات پس از فروش پیشنهاد می‌کنیم با کارشناسان فروش ما در فلزورزان به صورت ۲۴ ساعته در ارتباط باشید.

فولاد بلبرینگ

فولادهای بلبرینگ می‌توانند شامل طیف گسترده‌ای از ترکیبات باشند که هر کدام از نظر انتخاب یا از نظر اقتصادی مطلوب‌ترین مسیر پردازش یک سازنده یاتاقان خاص، تخصصی هستند.

آنها نیاز به شیوه های دقیق فولادسازی را برای حفظ تمیزی فولاد لازم برای عمر بیشتر یاتاقان دارند. با افزایش تقاضای کاربرد بلبرینگ ، فولادها ممکن است با روش‌های ممتازی مانند ذوب در خلاء ساخته شوند تا از وارد کردن اجزای غیرفلزی به فولادها جلوگیری شود.

قیمت فولاد به طور کلی ثابت نبوده و دچار نوسان است، به همین دلیل شما مشتریان محترم میتوانید جهت استعلام قیمت فولاد بلبرینگ و رولبرینگ ۱.۳۵۰۵ با کارشناسان فروش فلزورزان اطلس باستان تماس حاصل نمایید.

فولاد VCN 150

فولادها در انواع مختلفی موجود هستند که از نظر ترکیبات شیمیایی و فیزیکی با یکدیگر متفاوت هستند. این محصولات از عناصر مختلفی ساخته می‌شوند که با توجه به آن از ویژگی‌هایی برخوردارند. فولاد 1.6582 vcn 150 مقطعی است که آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

برای خرید فولاد 1.6582 vcn 150 سایت فلزورزان یکی از مراجع معتبری است که طی سال ‌ها فعالیت توانسته عملکرد خوبی را ارائه دهد. شما کاربران گرامی می‌توانید با کارشناسان مجموعه در تماس بوده و پس از کسب اطلاعات لازم محصول خود را ثبت سفارش نمایید. این مجموعه همواره در حال ارائه خدمات مختلف به کاربران خود بوده و می‌توانید همه روزه با کارشناسان در تماس باشید.

فولاد VCN 200

فولاد VCN 200 با انواع فولادهای دیگر چه تفاوتی دارد؟  در واقع این فولاد از فولادهای آلیاژی است و نسبت به فولاد VCN 100 و VCN 150 مقاومت کششی بالاتری دارد.‌ این فولاد، فولاد حرارت پذیر بوده و در ترکیب آن بالای ۲۵ درصد کربن وجود دارد. فولاد مذکور دارای خواص مکانیکی و شیمیایی فراوانی است و در صنایع مختلف کاربرد دارد. از آن برای تولید قطعات برخی از خودروها و ماشین‌آلات دیگر و … مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای اینکه بیشتر با این فولاد آشنا شوید و با داشتن اطلاعات کامل اقدام به خرید فولاد مزبور کنید با ما تا پایان مطلب امروز همراه باشید.

با اینکه روش‌های مختلفی برای خرید فولاد VCN 200 وجود دارد؛ ولی راحت‌ترین روش، خرید اینترنتی از سایت ما یعنی سایت فلزورزان است. همکاران ما می‌توانند با ارائه مشاوره‌های خود به شما در این امر کمک کنند. این فولاد باکیفیت در داخل کشور و در اصفهان، یزد و اسفراین تولید می‌شود؛ ولی حتی اگر شما از دورترین مناطق ایران باشید محدودیتی در سفارش محصول نخواهید داشت. 

فولاد گرمکار ۱٫۲۳۴۴

فولاد استنلس استیل 304

فولاد سمانتاسیون

واژه‌ی سمانتاسیون به معنی سختکاری سطحی فلز است که در واقع نوعی عملیات حرارتی به شمار میرود. در این حالت میگوییم سطح سخت و مغز چقرمه (نرم) است.فولاد سمانتاسیون فولادهایی ساده با کربن کم میباشند و میتوان با کربن دهی مقدار کربن آن را افزایش داد تا به فولاد پرکربن تبدیل شوند.

فولاد سمانتاسیون دارای گریدهای متفاوتی میباشد که قیمت و مشخصات هریک از این گریدها متفاوت است. از پرکاربردترین گریدهای فولاد سمانتاسیون فولاد سمانته ۱.۵۹۲۰ و فولاد سمانته۱.۷۱۳۱ میباشد.شما میتوانید از طریق سایت فلزورزان اطلس باستان نسبت به استعلام قیمت و خرید انواع گریدهای فولاد سمانتاسیون اقدام کنید و اگر نیاز به مشاوره و دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه دارید میتوانید با متخصصین ما در مجموعه فلزورزان در تماس باشید.

فولاد خشکه هوایی

مزایای عملیات حرارتی

    • تنش زدایی، تنش های ناشی از عملیات و فرایند های تولید
    • ریز کردن دانه بندی
    • افزایش مقاومت به سایش با ایجاد لایه سخت بر سطح و در عین حال افزایش مقاومت به ضربه با به وجود آوردن مرکز نرم تر در داخل قطعه
    • بهبود خواص فولاد به منظور اقتصادی کردن جایگزینی بعضی از انواع ارزان‌تر فولاد به جای انواع گران آن
    • افزایش جذب انرژی ضربه فولاد
    • بهبود خصوصیات برش در فولادهای ابزار
    • بهبود خواص الکتریکی
    • تغییر یا بهبود خواص مغناطیسی

انواع عملیات حرارتی

  • آنیل کردن

در علم مواد و متالورژی آنیل کردن (Annealing) فرآیندی است که طی آن خواصی چون سختی و شکل پذیری ماده دچار تغییر می‌گردد. به بیان دیگر گرم نمودن و نگهداری ماده در دمایی مناسب و زمانی معین به منظور سرد کردن را آنیل کردن می‌نامند. عملیات آنیل هم برای آلیاژهای آهنی و هم غیرآهنی از مفهوم و کاربرد گسترده‌ای برخوردار است.

این فرآیند اغلب با هدف نرم کردن انواع فولادها انجام می‌شود که در نهایت خواصی همچون قابلیت ماشین کاری، خواص الکتریکی، سردکاری، پایداری ابعاد آن و ساختار آلیاژ فولاد دچار تغییر نیز می‌گردد.

فرآیند آنیل کردن در چندین نوع با هدف و نتیجه متفاوت قابل انجام است، لازم به ذکر است در صورتی که از نوع آنیل حرفی به میان نیامده باشد منظور بازپخت کامل است.

  • نرماله کردن

فرآیند نرماله کردن فولاد به منظور یکنواخت نمودن و ریز شدن ساختار دانه های فولاد است. برای انجام این فرآیند ابتدا فولاد را حرارت داده و سپس آن را در دمای محیط قرار می دهند تا آزادانه و به آرامی سرد شود. دمای تعیین شده برای نرماله کردن حدودا 40 درجه سانتی گراد و بالاتر از دمای بحرانی می باشد.

اگر فرآیند با دمایی بیشتر از حد تعیین شده صورت بگیرد دانه های فولاد درشت تر شده، در نتیجه خواص فولاد نیز دچار تغییر خواهد شد.

نرماله کردن موجب یکنواختی ناهمواری ها و تخلل های داخلی فولاد می شود، به همین علت می تواند به عنوان مرحله آخر  و یا مقدمه ای برای عملیات های دیگر  انجام گیرد.

  • کوئنچ

فرآیندی که طی آن فولاد از دمای سخت کاری یا آستنیته تا دمای محیط یا دمایی مشخص به سرعت سرد می گردد، کوئنچ کردن نامیده می شود. این فرآیند با روش هایی همچون فرو بردن فولاد گرم شده در روغن – آب – آب نمک – هوای آرام و حمام نمک و محلول پلیمری انجام می گیرد.

  •  تمپرینگ

با حرارت دادن فولاد به منظور ایجاد ریز ساختارها فاز آستنیت نیز تشکیل می گردد، در صورتی که فولاد به سرعت سرد شود آستنیت تحت فشار قرار گرفته و فاز مارتنزیت به وجود می آید که دارای ساختاری شکننده و ترد است.

به منظور بهبود شرایط فولاد جهت استفاده در صنعت آن را تا زیر دمای بحرانی حرارت می دهند تا انعطاف پذیری آن افزایش پیدا کند.

  • آستمپرینگ و مارتمپرینگ

به جز کوئنچ کردن از دو روش آستمپرینگ و مارتمپرینگ نیز برای سخت کردن فولادها استفاده می گردد.

هدف از به کارگیری روش آستمپرینگ به جای روش کوئنچ و تمپر عبارت است از:

      • افزایش استحکام به ضربه و انعطاف پذیری در یک سختی یکسان
      •  حذف و یا کاهش امکان ایجاد ترک، تغییرشکل و تاب برداشتن و یا ایجاد تنش های داخلی در ضمن عملیات حرارتی

آستمپرینگ می تواند یک روش جایگزین مناسب و کاربردی برای کوئنچ کردن باشد.

برای انجام روش آستمپرینگ باید چند مرحله انجام گیرد:

  1. ابتدا باید فولاد را آستنیته نمود. درجه حرارت آستنیته فولادها اغلب بین 790_950 درجه سانتی گراد بوده و بسته به نوع فولاد متفاوت است.
  2. قطعه را بلافاصله در حمام نمک مذاب تا مرز دمای شروع استحاله مارتنزیتی (Ms) (معمولای دمای حمام نمک 400_260 می باشد.)
  3. تا زمانی که آستنیت به بینیت تبدیل گردد قطعه در این دما نگهداری شود.
  4. سرد نمودن قطعه در هوا تا رسیدن به دمای اتاق

عملیات حرارتی مارتمپرینگ

عملیات مارتمپرینگ یا سریع سرد کردن غیر پیوسته که آن را مار کوئنچینگ نیز می نامند شامل مراحل زیر است:

  • آستنیته کردن فولاد
  • سریع سرد کردن فولاد در روغن داغ ( 175 درجه سانتی گراد) تا دمایی درست بالاتر ( یا درست پایین تر) از دمای Ms. (معمولا 250-175  درجه سانتی گراد)
  • نگه داشتن در محیط یاد شده تا این که دمای تمامی قطعه یکنواخت شود.این زمان 2 تا 4 دقیقه برای هر  1mm ضخامت قطعه است.
  • سرد کردن با سرعت متوسط (معمولا در هوای فشرده) به گونه ای که سطح و مرکز قطعه تقریباً همزمان سرد شود و به مارتنزیت تبدیل شود.
  • تمپر کردن قطعه به منظور افزایش چقرمگی.
  •  

قیمت فولاد عملیات حرارتی

قیمت فولاد به طور کلی ثابت نبوده و دچار نوسان است، به همین دلیل شما مشتریان محترم میتوانید جهت استعلام قیمت فولاد عملیات حرارتی با کارشناسان فروش فلزورزان اطلس باستان تماس حاصل نمایید.

خرید فولاد عملیات حرارتی

تمامی گرید های فولادهای قابل عملیات حرارتی در شرکت فلزورزان اطلس باستان موجود و قابل سفارش است. شما می توانید جهت خرید فولادهای عملیات حرارتی و هرگونه مشاوره در رابطه با انواع فولادها، با همکاران ما در واحد فروش در تماس باشید.

بدون واسطه با بهترین قیمت خرید کنید

شماره های تماس

ایمیل و شبکه های اجتماعی

بدون واسطه با بهترین قیمت خرید کنید

شماره های تماس

با ما در واتسپ در تماس باشید